Proste w przygotowaniu i przepyszne placki twarogowe. Jeśli masz w lodówce twaróg gorąco polecam! Ja miałam otwarty, który musiałam wykorzystać, żeby się nie zmarnował, więc zrobiłam placki z kilku składników. Czas przygotowania ciasta to dosłownie 5 minut.
Jeśli chciałabyś mieć ten i 5 innych szybkich przepisów na śniadanie zawsze pod ręką, w wygodnej formie do druku, to tutaj możesz pobrać darmowy mini e-book: 6 śniadań dla niemowlaka w 5 minut. Do każdego przepisu dodałam wskazówki, które ułatwią Ci przygotowanie, urozmaicenie lub przechowywanie dania.
A jeśli chcesz wiedzieć jak kreatywnie wykorzystywać resztki jedzenia i tworzyć własne, proste, ale różnorodne przepisy na domowe kaszki, placki, omlety czy naleśniki to sprawdź mój eBook „Zamień kaszki dla niemowląt na domowe śniadania”, który jest połączeniem kursu gotowania i książki kucharskiej.
W eBooku dzielę się moimi uniwersalnymi wzorami na przepisy na domowe kaszki, placki, omlety, naleśniki czy pasty do kanapek. Pokazuję jak je w prosty sposób modyfikować. Podaję dokładne proporcje które działają, podpowiadam jakie składniki są obowiązkowe a jakie opcjonalne, jak dostosować porcję i produkty do wieku malucha. Proponuję Ci szeroką gamę produktów (też w formie wygodnych checklist), których możesz użyć w przepisie, ale to Ty decydujesz jakiej mąki użyjesz, jakie mleko czy olej wybierzesz, jakiego rodzaju warzyw czy owoców użyjesz itp.
Daję Ci wzór na śniadanie, ale to Ty decydujesz o składnikach. Dlatego jest to tak wygodne i uniwersalne rozwiązanie. Daję Ci narzędzie, które będzie ogromną pomocą w kuchni, ale będzie funkcjonowało na Twoich zasadach i dopasujesz je do własnych potrzeb.
Więcej informacji o eBooku: “Zamień kaszki dla niemowląt na domowe śniadania” znajdziesz tutaj.
Proste placki twarogowe
Porcja: ok. 12 placków
Przeznaczenie: dla dzieci po 10 miesiącu życia (młodszym maluchom polecam w wersji pieczonej)
Składniki
twaróg tłusty – 180 g
1 banan – ok. 120 g
1 jajko (opcjonalnie, robiłam też bez)
ok. 4 łyżki mąki owsianej (możesz też użyć pszennej, orkiszowej czy kukurydzianej) – 50 g
1/5 do 1/4 szklanki mleka (ja użyłam owsianego) – 50 -70 g (zacznij od 50 g i sprawdź konsystencję, w razie potrzeby dodaj jeszcze ciut)
1 łyżka oleju roślinnego (np. rzepakowego) – 12 g
Przygotowanie
- Do miski dodaj wszystkie składniki. Na początku dodaj mniejszą ilość mleka (1/5 szklanki). Jajko możesz ewentualnie pominąć (np. w przypadku alergii), bo wśród składników jest banan, który jest jednym z możliwych zamienników jajka. Jednak placki bez dodatku jajka wymagają więcej uwagi z Twojej strony przy smażeniu, są delikatniejsze w konstrukcji i łatwiej mogą się przypalić.
- Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zmiksuj (ja użyłam do tego celu blendera).
- Sprawdź konsystencję ciasta i ewentualnie dodaj ciut więcej mleka. Masa na placki powinna być dosyć gęsta.
- Rozgrzej dobrze patelnię. Jeśli masz dobrą, nieprzywierającą patelnię możesz placki smażyć bez dodatku tłuszczu (został już dodany do ciasta).
- Placki smaż na małym ogniu do zrumienienia z obu stron. Gdy brzegi placków zaczną zmieniać kolor spróbuj je podważyć, jeśli łatwo odchodzą od patelni przewróć je na drugą stronę.
Wskazówka
Placki możesz też upiec w piekarniku w 200 stopniach (funkcja góra-dół). Piecz 15-20 minut z jednej strony, a potem odwróć je na drugą stronę i piecz jeszcze ok. 5-10 minut, żeby się ładnie dopiekły z obu stron. Polecam taką wersję dla młodszych maluchów.
Spróbuj też innych przepisów:
Tabela wartości odżywczych
Produkt | Ilość [g] | Kalorie [kcal] | Białko [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] |
---|---|---|---|---|---|
twaróg | 180 | 210.6 | 30.6 | 7.2 | 6.7 |
banan | 120 | 116.4 | 1.3 | 0.6 | 28.3 |
jajko kurze całe | 55 | 75.9 | 6.8 | 5.4 | 0.4 |
mąka owsiana | 50 | 174.5 | 5.4 | 3.6 | 27.9 |
mleko owsiane | 50 | 22 | 0.2 | 0.8 | 3.4 |
olej rzepakowy | 12 | 107.9 | 0 | 12 | 0 |
SUMA | 467 | 707.3 | 44.3 | 29.6 | 66.7 |
Super są te placuszki. Szybko się robią i fajnie smażą. Małemu smakują choć niestety ja zjadam ich większość. Obserwuję Panią na Facebooku i z rozmarzeniem patrzę jak Pani syn zajada z apetytem te wszystkie potrawy. U nas z tym jedzeniem bywa różnie. Pozdrawiam serdecznie!
Cieszę się, że Wam smakują 🙂 Nie ma co się sugerować, każde dziecko jest inne i ma inne potrzeby. Często to nam się wydaje, że maluch je za mało lub za dużo. A że dziecko je różnie to jak najbardziej normalne 🙂 Jeśli ma energię, jest zdrowy, badania ma w normie, to po prostu je tyle ile potrzebuje 🙂
Świetny przepis, a czy można je zrobić np. wieczorem i rano odgrzać? Z góry dziękuję za informację.
Wszystki Pani przepisy są świetne, zakupiłam zarówno e-book żze śniadaniami oraz z obiadami i muszę przyznać, że mojemu niejadkowi przypadły do gustu. Dziękuję
Bardzo się cieszę! 🙂 Tak, placki można zrobić wieczorem i rano odgrzać, sama tak często robię 🙂
Rozszerzanie diety dla dziecka jest bardzo ważne. Staram się to wdrążyć, a z Twoimi przepisami jest to o wiele łatwiejsze 🙂 Polecam zajrzeć na ten blog http://mamplon.pl, gdzie znajdziecie świetny porady o zdrowym odżywianiu.
Świetny przepis, placki wychodzą mięciutkie i bardzo smaczne!
Bardzo się cieszę! 🙂
Wersja w piekarniku – na papierze do pieczenia?
Tak, ja piekę na papierze do pieczenia.