Pierwsze risotto z marchewką to propozycja dla najmłodszych maluchów, dopiero rozpoczynających rozszerzanie diety. Ale świetnie nada się też dla starszych dzieci jako dodatek do obiadu. Risotto dla większych maluchów można podać np. razem z pieczonym dorszem w panierce lub pieczonym schabem. Ja podałam synkowi właśnie z pieczonym schabem i zjadł z dużym apetytem 🙂 Porcja: […]
Kategoria: obiady
Pieczone placki warzywne z dynią
Dzisiaj środa, a więc kolejna propozycja z dynią 🙂 Tym razem będą to pieczone bezglutenowe placki warzywne, które nadają się nawet dla dzieci dopiero rozpoczynających rozszerzanie diety, oczywiście jeśli miały już okazję zapoznać się z pojedynczymi składnikami. Jeśli Twój maluszek nie lubi tzw. „papek” to takie placki będą dla niego świetną alternatywą. Są pieczone a […]
Kasza jaglana z dynią i marchewką
W sprzedaży pojawiły się już pierwsze dynie. Uwielbiam sezon na dynię, to jedno z naszych ulubionych warzyw. Od dyni zaczynaliśmy rozszerzanie diety synka, jest słodka i delikatna w smaku, więc świetnie się do tego nadaje. Dzisiaj polecam ją w połączeniu z marchewką i jedną z najbardziej wartościowych kasz, a mianowicie kaszą jaglaną. Kasza jaglana, poza […]
Dorsz z warzywami na parze
Dziś pomysł na bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie przyrządzone na parze, a więc niewymagające za bardzo nadzoru w czasie gotowania – dorsz z warzywami na parze. Sprawdzi się idealnie dla maluchów, które niedawno rozpoczęły rozszerzanie diety. Porcja: ok. 210 g – 1-3 porcje dla malucha (ok. 2-3 porcje dla malucha na początku rozszerzania […]
Indyk na parze z warzywami
Gotowanie na parze to najzdrowszy sposób przyrządzania posiłków, gdyż zachowujemy maksymalną ilość witamin i składników mineralnych, których część zwykle gotując wylewamy z wodą. Dlatego staram się jak najczęściej przyrządzać dla synka dania na parze. Dzisiaj w menu indyk na parze z warzywami. Porcja: ok. 210 g – 1-2 porcje dla malucha (2 porcje dla malucha […]