Dzisiaj pomysł na rybkę dla niemowlaka. Pstrąg z kaszą bulgur w sosie pomidorowym, czyli wszystko to, co lubimy najbardziej 🙂 Pstrąg tęczowy to pyszna ryba, delikatna, w smaku przypominająca łososia. Jeśli jeszcze nie próbowaliście to gorąco zachęcam 🙂
Porcja: ok. 230 g
Przeznaczenie: dla dzieci po 10. miesiącu życia
Składniki
pstrąg tęczowy łososiowy – 25 g
ok. 1,5 łyżki kaszy bulgur – 15 g
1/2 pomidora – 70 g
ok. 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 30% – 5 g
nieduży kawałek pietruszki – 10 g
kawałek selera – 10 g
nieduży kawałek papryki – 30 g
mały ząbek czosnku – 0,5 g
1 łyżeczka mąki, np. kukurydzianej – 5 g
1 łyżeczka oliwy z oliwek – 5 g
2/3 szklanki wody źródlanej – ok. 150 ml
estragon – szczypta
bazylia – szczypta
pieprz – szczypta
koperek (świeży) – 1 łyżeczka
Przygotowanie
Przy pomocy ostrego noża odetnij skórę z ryby i usuń wszystkie ości. Następnie oprósz rybę przyprawami: estragonem i pieprzem, a na koniec obtocz w mące. Pomidor umyj, natnij skórę, sparz wrzątkiem i zdejmij skórę, a następnie pokrój w kostkę. Pietruszkę i seler umyj, obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Paprykę opłucz, usuń gniazdo nasienne i pokrój w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Koperek opłucz pod bieżącą wodą i drobno posiekaj.
Do garnka z wrzątkiem włóż najpierw pstrąga z czosnkiem i gotuj pod przykryciem przez ok. 5 minut. Następnie dodaj kaszę, pietruszkę, seler i paprykę i gotuj przez kolejne 10 minut. Po upływie tego czasu dodaj pomidory, koncentrat pomidorowy i szczyptę bazylii. Gotuj jeszcze całość przez 10 minut. Co jakiś czas zajrzyj do garnka i zamieszaj, gdyż dodatek mąki sprawia, że potrawa chętniej przywiera do dna. W razie potrzeby dolej wody. Pod koniec gotowania dodaj koperek. Przed końcem gotowania sprawdź czy warzywa są miękkie, a konsystencja potrawy odpowiednio gęsta, ewentualnie jeszcze chwilę pogotuj.
Gotową potrawę w razie potrzeby rozdrobnij widelcem. Na koniec wymieszaj z oliwą z oliwek. Przed podaniem ostudź.
Spróbuj też innych przepisów
Tabela wartości odżywczych
Produkt | Ilość [g] | Kalorie [kcal] | Białko [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] |
---|---|---|---|---|---|
pstrąg tęczowy świeży | 25 | 41.3 | 4.8 | 2.3 | 0 |
kasza bulgur | 15 | 52.1 | 1.9 | 0.2 | 10.5 |
pomidor | 70 | 11.2 | 0.7 | 0.2 | 2.6 |
koncentrat pomidorowy 30% | 5 | 4.7 | 0.3 | 0.1 | 0.9 |
seler korzeniowy | 10 | 1.8 | 0.2 | 0 | 0.7 |
pietruszka, korzeń | 10 | 4 | 0.3 | 0 | 1.1 |
papryka | 30 | 9.6 | 0.4 | 0.1 | 2.2 |
czosnek | 0.5 | 0.7 | 0 | 0 | 0.2 |
mąka kukurydziana | 5 | 18.2 | 0.5 | 0.2 | 3.5 |
oliwa z oliwek | 5 | 44.1 | 0 | 5 | 0 |
SUMA | 175.5 | 187.7 | 9.1 | 8.1 | 21.7 |