Propozycja na obiad dla najmłodszych niemowląt, które dopiero eksperymentują z jedzeniem, a dla nieco starszych dzieci świetny pomysł na jarzynki do obiadu. Mam na myśli oczywiście purée warzywne 🙂
Porcja: ok. 100 g
Przeznaczenie: dla dzieci po 6 miesiącu życia (dlaczego?)
Składniki
1/2 marchewki – 40 g
nieduży kawałek pietruszki – 10 g
nieduży kawałek selera – 10 g
kilka małych różyczek kalafiora – 40 g
1 łyżeczka masła klarowanego – 5 g
Przygotowanie
- Warzywa obierz, umyj i pokrój na mniejsze kawałki.
- Warzywa gotuj na parze przez 20 minut.
- Ugotowane warzywa przełóż do miksera, dodaj łyżeczkę masła klarowanego i zmiksuj całość na gładką masę.
Wskazówki
Jeśli dziecko preferuje bardziej płynne konsystencje można do purée dodać odrobinę przegotowanej wody źródlanej lub mleka i jeszcze raz całość zmiksować.
Spróbuj też innych przepisów
- Pierwsza zupka jarzynowa dla dzieci po 6 miesiącu życia
- Kasza jaglana z jabłkiem dla dzieci po 6 miesiącu życia
Tabela wartości odżywczych
Produkt | Ilość [g] | Kalorie [kcal] | Białko [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] |
---|---|---|---|---|---|
marchew | 40 | 11.2 | 0.4 | 0.1 | 3.4 |
pietruszka, korzeń | 10 | 4 | 0.3 | 0 | 1.1 |
seler korzeniowy | 10 | 1.8 | 0.2 | 0 | 0.7 |
kalafior | 40 | 8 | 1 | 0.1 | 2 |
masło klarowane | 5 | 44.9 | 0 | 5 | 0 |
SUMA | 105 | 69.9 | 1.9 | 5.2 | 7.2 |