Risotto z dynią (raczkujac.pl)

Risotto z dynią

Idealna propozycja na śniadanie lub kolację nie tylko dla maluszka, ale i dla rodzica. Pyszne risotto z dynią, a właściwie z musem dyniowo-owocowym, posypane orzechami, to pomysł na kolejną odsłonę cyklu środa z dynią 🙂 Mam nadzieję, że zasmakuje Wam tak samo jak nam 🙂

Danie przeznaczone dla dzieci powyżej 12 miesiąca życia ze względu na porcję. Nie ma przeciwwskazań, żeby zaproponować młodszemu maluchowi mniejszą porcję.

Porcja: ok. 230 g

Przeznaczenie: dla dzieci powyżej 12 miesiąca życia

Składniki

kawałek dyni – 80 g
1/4 jabłka – 60 g
1/2 małego banana – 40 g
ok. 2 łyżki ryżu, np. basmati – 25 g
kilka migdałów lub 1 łyżeczka płatków migdałów – 5 g
1 łyżeczka pestek dyni – 5 g
2 łyżki wody źródlanej

Przygotowanie

Ryż ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Dynię i jabłko umyj, obierz i pozbaw gniazda nasiennego, a następnie pokrój w kostkę. Do garnka wlej 2 łyżki wody i dodaj dynię z jabłkiem. Duś pod przykryciem, aż zmiękną i aż odparuje większość wody, następnie dodaj banana i całość zblenduj lub zmiksuj na krem.

Migdały i pestki dyni zmiksuj.

Ugotowany ryż przełóż do miseczki i polej go musem dyniowo-owocowym, a na koniec posyp zmielonymi migdałami i pestkami dyni. Przed podaniem ostudź.

Spróbuj też innych przepisów

Tabela wartości odżywczych

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
dynia8022.410.23.9
jabłko6026.40.40.37.8
banan4038.80.40.29.4
ryż basmati25892.10.319.3
migdały530.11.12.50.5
dynia, pestki528.31.32.30.9
SUMA2152356.35.841.8

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*