Idealna propozycja na śniadanie lub kolację nie tylko dla maluszka, ale i dla rodzica. Pyszne risotto z dynią, a właściwie z musem dyniowo-owocowym, posypane orzechami, to pomysł na kolejną odsłonę cyklu środa z dynią 🙂 Mam nadzieję, że zasmakuje Wam tak samo jak nam 🙂
Danie przeznaczone dla dzieci powyżej 12 miesiąca życia ze względu na porcję. Nie ma przeciwwskazań, żeby zaproponować młodszemu maluchowi mniejszą porcję.
Porcja: ok. 230 g
Przeznaczenie: dla dzieci powyżej 12 miesiąca życia
Składniki
kawałek dyni – 80 g
1/4 jabłka – 60 g
1/2 małego banana – 40 g
ok. 2 łyżki ryżu, np. basmati – 25 g
kilka migdałów lub 1 łyżeczka płatków migdałów – 5 g
1 łyżeczka pestek dyni – 5 g
2 łyżki wody źródlanej
Przygotowanie
Ryż ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Dynię i jabłko umyj, obierz i pozbaw gniazda nasiennego, a następnie pokrój w kostkę. Do garnka wlej 2 łyżki wody i dodaj dynię z jabłkiem. Duś pod przykryciem, aż zmiękną i aż odparuje większość wody, następnie dodaj banana i całość zblenduj lub zmiksuj na krem.
Migdały i pestki dyni zmiksuj.
Ugotowany ryż przełóż do miseczki i polej go musem dyniowo-owocowym, a na koniec posyp zmielonymi migdałami i pestkami dyni. Przed podaniem ostudź.
Spróbuj też innych przepisów
Tabela wartości odżywczych
Produkt | Ilość [g] | Kalorie [kcal] | Białko [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] |
---|---|---|---|---|---|
dynia | 80 | 22.4 | 1 | 0.2 | 3.9 |
jabłko | 60 | 26.4 | 0.4 | 0.3 | 7.8 |
banan | 40 | 38.8 | 0.4 | 0.2 | 9.4 |
ryż basmati | 25 | 89 | 2.1 | 0.3 | 19.3 |
migdały | 5 | 30.1 | 1.1 | 2.5 | 0.5 |
dynia, pestki | 5 | 28.3 | 1.3 | 2.3 | 0.9 |
SUMA | 215 | 235 | 6.3 | 5.8 | 41.8 |