Dostałam ogromną dynię od rodziców, którym wysiało się kilka w tym roku w ogródku, więc spodziewajcie się sporo przepisów z dynią w najbliższym czasie 🙂 Szczególnie, że to nie ostatnia dynia, którą dostanę. Moja pierwsza propozycja to dynia w risotto z pstrągiem.
Ryba to ważny element diety dziecka, warto ją podawać co najmniej raz, a zaleca się nawet i do dwóch razy w tygodniu. Ryby są źródłem ważnych dla prawidłowego wzrostu i rozwoju dziecka nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i w mniejszych ilościach omega-6. Pstrąg tęczowy łososiowy, którego użyłam w tym przepisie, jest bardzo delikatną rybą, smakiem i kolorem przypomina łososia, mojemu synkowi bardzo przypadł do gustu.
Porcja: ok. 200 g
Przeznaczenie: dla dzieci po 10. miesiącu życia
Składniki
pstrąg tęczowy łososiowy – 25 g
ok. 1/2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni – 80 g
1 łyżka ryżu (polecam basmati lub jaśminowy) – 10 g
1/2 marchewki – 40 g
kawałek selera – 10 g
kawałek pora – 10 g
ok. pół łyżeczki oliwy z oliwek – 3 g
ok. 3/4 szklanki wody – 150 ml
estragon – szczypta
koperek (świeży) – szczypta
Przygotowanie
Przy pomocy ostrego noża odkrój skórę z pstrąga, sprawdź dokładnie czy mięso ryby nie ma ości, a następnie oprósz je delikatnie estragonem. Warzywa opłucz i obierz, dynię dodatkowo pozbaw gniazda nasiennego. Warzywa pokrój w kostkę, słupki lub talarki, pora drobno posiekaj.
W garnku zagotuj wodę i wrzuć do niej w pierwszej kolejności rybę i gotuj przez ok. 5-10 minut. Po upływie tego czasu dorzuć marchew, pora, selera i ryż, gotuj przez kolejne 10 minut. Jako ostatnią dodaj dynię i gotuj całość jeszcze przez 10 minut. W razie potrzeby podczas gotowania dolej wody. Pod koniec gotowania dodaj koperek.
Gotową potrawę w razie potrzeby rozdrobnij widelcem, ale warto zostawić przynajmniej kilka kawałków warzyw do zjedzenia samodzielnie rączką. Na koniec wymieszaj z oliwą z oliwek. Przed podaniem ostudź.
Tabela wartości odżywczych
Produkt | Ilość [g] | Kalorie [kcal] | Białko [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] |
---|---|---|---|---|---|
pstrąg tęczowy świeży | 25 | 41.3 | 4.8 | 2.3 | 0 |
dynia | 80 | 22.4 | 1 | 0.2 | 3.9 |
ryż basmati | 10 | 35.6 | 0.9 | 0.1 | 7.7 |
marchew | 40 | 11.2 | 0.4 | 0.1 | 3.4 |
seler korzeniowy | 10 | 1.8 | 0.2 | 0 | 0.7 |
por | 10 | 2.5 | 0.2 | 0 | 0.6 |
oliwa z oliwek | 3 | 26.4 | 0 | 3 | 0 |
SUMA | 178 | 141.2 | 7.5 | 5.7 | 16.3 |