Ryby są ważnym elementem naszej diety. Spożycie ryb zalecane jest przynajmniej raz w tygodniu. Dlatego dzisiaj przepis na rybkę, inspirowaną rybą po grecku. Ponieważ jednym z ulubionych warzyw mojego synka jest burak, przygotowałam wersję uwzględniającą to warzywo.
Porcja: ok. 200 g – 1 porcja dla dziecka
Przeznaczenie: dla dzieci po 10. miesiącu życia
Składniki
dorsz, filet bez skóry, świeży (lub inna biała ryba, np. halibut, sola, mintaj) – 30 g
estragon – szczypta
1/2 marchewki – 40 g
kawałek selera – 20 g
kawałek cebuli – 10 g
1/2 buraka – 40 g
1 łyżka kaszy jęczmiennej perłowej – 10 g
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 30% – 7 g
natka pietruszki (świeża) – szczypta
koperek (świeży) – szczypta
1/2 szklanki wody źródlanej – ok. 100 ml
1 łyżeczka oliwy z oliwek – 5 ml
Przygotowanie
Sprawdź czy wybrany kawałek ryby nie ma ości. Następnie oprósz rybę estragonem i gotuj na parze przez 20 minut.
Warzywa obierz i umyj. Koperek i natkę dokładnie opłucz i drobno posiekaj. Marchew, pietruszkę, selera i buraka zetrzyj na tarce o małych oczkach, a cebulę drobno posiekaj. Warzywa wrzuć do gotującej się wody i duś przez ok. 10 minut. Następnie dodaj koncentrat i duś całość, aż warzywa staną się miękkie, a więc jeszcze przez ok. 10-15 minut. Pod koniec gotowania dodaj natkę i koperek. W razie potrzeby podczas duszenia dolej wody.
Kaszę ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Warzywa przełóż do miseczki, dodaj rybę i kaszę, wymieszaj z oliwą z oliwek. Przed podaniem ostudź.
Spróbuj też innych przepisów
Tabela wartości odżywczych
Produkt | Ilość [g] | Kalorie [kcal] | Białko [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] |
---|---|---|---|---|---|
dorsz, filet bez skóry, świeży | 30 | 19.8 | 5.2 | 0.1 | 0 |
marchew | 40 | 11.2 | 0.4 | 0.1 | 3.4 |
seler korzeniowy | 20 | 3.6 | 0.3 | 0 | 1.3 |
cebula | 10 | 3.1 | 0.1 | 0 | 0.7 |
burak | 40 | 16.4 | 0.8 | 0 | 3.7 |
kasza jęczmienna perłowa | 10 | 34.3 | 0.8 | 0.2 | 6.9 |
koncentrat pomidorowy 30% | 7 | 6.6 | 0.4 | 0.1 | 1.2 |
oliwa z oliwek | 5 | 44.1 | 0 | 5 | 0 |
SUMA | 162 | 139.1 | 8 | 5.5 | 17.2 |