Sos pomidorowy to jeden z najczęściej goszczących u nas sosów warzywnych. Synek od zawsze uwielbiał wszystko co przygotowywałam na bazie pomidorów, ja też za pomidorami przepadam, więc praktycznie co tydzień w jakiejś wersji sos pomidorowy się u nas pojawia.
Uwielbiam sos pomidorowy za jego uniwersalność. Właściwie można dodać do niego dowolne warzywa i będzie pysznie. Przygotowanie takiego sosu nie zajmuje dużo czasu i świetnie można za jego pomocą wyczyścić lodówkę z resztek warzyw, które nie zostały wykorzystane w tygodniu.
Kolejna zaleta sosu pomidorowego to wiele możliwości podania. Sos pasuje do wszystkiego – makaronu, ryżu, kasz, ryby czy mięsa, więc z jednej potrawy można wyczarować wiele wersji.
Dzisiaj chciałam Wam pokazać jedną z wersji jaką zrobiłam ostatnio i wyjątkowo synkowi zasmakowała. Nakładał sobie na łyżeczkę pojedyncze warzywa, wyciągał w moją stronę, krzyczał przejęty: „warzywko, pyszne” i wkładał z rozmachem do buzi 😀
Podaję przepis na porcję dla całej rodziny, tak na ok. 2 obiady. Sos można też podzielić na porcje i zamrozić.
Porcja: ok. 1100 g, sugerowana porcja dla dziecka – ok. 100 g + kasza/ryż/makaron
Przeznaczenie: dla dzieci po 8. miesiącu życia (dlaczego?)
Składniki
kawałek cebuli lub 1 szalotka – 25 g
dynia – 100 g (waga bez skóry i gniazda nasiennego)
1 papryka – 220 g
½ cukinii – 150 g
8 pomidorów lub 2 puszki pomidorów krojonych bez skórki – 800 g
1 duży ząbek czosnku – 5 g
2 łyżki masła klarowanego lub oliwy z oliwek – 20 g
słodka czerwona papryka – ½ łyżeczki
majeranek – szczypta
oregano – szczypta
kilka listków świeżej bazylii
garść natki pietruszki
Przygotowanie
- Warzywa umyj i obierz. Dynię i paprykę pozbaw gniazda nasiennego. Pomidory sparz wrzątkiem i zdejmij skórkę. Cebulę drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę.
- Warzywa pokrój w dość drobną kostkę o podobnych rozmiarach. Natkę pietruszki i listki bazylii opłucz pod bieżącą wodą i posiekaj.
- W garnku rozpuść masło klarowane. Podsmaż (lub podduś dodając do masła kilka łyżek wody – w wersji dla niemowląt) przez chwilę cebulę i czosnek, do momentu aż poczujesz ich zapach.
- Wrzuć pozostałe warzywa, oprócz pomidorów, i podduś je pod przykryciem z niewielką ilością wody, przez ok. 5-10 minut.
- Zalej warzywa pomidorami i dodaj przyprawy. Gotuj całość jeszcze ok. 20 minut. Pod koniec gotowania dodaj natkę pietruszki i listki bazylii.
- Jeśli sos jest nadal zbyt rzadki jeszcze chwilę pogotuj.
Spróbuj też innych przepisów
Tabela wartości odżywczych
Produkt | Ilość [g] | Kalorie [kcal] | Białko [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] |
---|---|---|---|---|---|
cebula | 25 | 7.8 | 0.3 | 0.1 | 1.8 |
dynia | 100 | 28 | 1.3 | 0.3 | 4.9 |
papryka | 220 | 70.4 | 2.9 | 0.4 | 15.8 |
cukinia | 150 | 19.5 | 2.1 | 0.3 | 4.7 |
pomidor | 800 | 128 | 8 | 2.4 | 29.6 |
czosnek | 5 | 7.2 | 0.3 | 0 | 1.6 |
masło klarowane | 20 | 179.6 | 0 | 20 | 0 |
SUMA | 1320 | 440.5 | 14.9 | 23.5 | 58.4 |
Tabela wartości odżywczych dla 100 g
Produkt | Ilość [g] | Kalorie [kcal] | Białko [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] |
---|---|---|---|---|---|
cebula | 2.3 | 0.7 | 0 | 0 | 0.2 |
dynia | 9.1 | 2.5 | 0.1 | 0 | 0.4 |
papryka | 20 | 6.4 | 0.3 | 0 | 1.4 |
cukinia | 13.6 | 1.8 | 0.2 | 0 | 0.4 |
pomidor | 72.7 | 11.6 | 0.7 | 0.2 | 2.7 |
czosnek | 0.5 | 0.7 | 0 | 0 | 0.1 |
masło klarowane | 1.8 | 16.3 | 0 | 1.8 | 0 |
SUMA | 120 | 40 | 1.3 | 2 | 5.2 |
Super alternatywa dla sklepowych sosów 🙂
Czy zioła podawane w przepisach to po prostu zioła suszone czy powinny być świeże?
Mogą być i takie i takie. Zwykle mam na myśli suszone, świeże zazwyczaj dodatkowo oznaczam, żeby było wiadomo, że to o nie chodzi, ale i tak można je zastąpić suszonymi 🙂