Sos pomidorowy z mnóstwem warzyw (raczkujac.pl)

Sos pomidorowy z mnóstwem warzyw

Sos pomidorowy to jeden z najczęściej goszczących u nas sosów warzywnych. Synek od zawsze uwielbiał wszystko co przygotowywałam na bazie pomidorów, ja też za pomidorami przepadam, więc praktycznie co tydzień w jakiejś wersji sos pomidorowy się u nas pojawia.

Uwielbiam sos pomidorowy za jego uniwersalność. Właściwie można dodać do niego dowolne warzywa i będzie pysznie. Przygotowanie takiego sosu nie zajmuje dużo czasu i świetnie można za jego pomocą wyczyścić lodówkę z resztek warzyw, które nie zostały wykorzystane w tygodniu.

Kolejna zaleta sosu pomidorowego to wiele możliwości podania. Sos pasuje do wszystkiego – makaronu, ryżu, kasz, ryby czy mięsa, więc z jednej potrawy można wyczarować wiele wersji.

Dzisiaj chciałam Wam pokazać jedną z wersji jaką zrobiłam ostatnio i wyjątkowo synkowi zasmakowała. Nakładał sobie na łyżeczkę pojedyncze warzywa, wyciągał w moją stronę, krzyczał przejęty: „warzywko, pyszne” i wkładał z rozmachem do buzi 😀

Podaję przepis na porcję dla całej rodziny, tak na ok. 2 obiady. Sos można też podzielić na porcje i zamrozić.

Porcja: ok. 1100 g, sugerowana porcja dla dziecka – ok. 100 g + kasza/ryż/makaron

Przeznaczenie: dla dzieci po 8. miesiącu życia (dlaczego?)

Składniki

kawałek cebuli lub 1 szalotka – 25 g
dynia – 100 g (waga bez skóry i gniazda nasiennego)
1 papryka – 220 g
½ cukinii – 150 g
8 pomidorów lub 2 puszki pomidorów krojonych bez skórki – 800 g
1 duży ząbek czosnku – 5 g
2 łyżki masła klarowanego lub oliwy z oliwek – 20 g
słodka czerwona papryka – ½ łyżeczki
majeranek – szczypta
oregano – szczypta
kilka listków świeżej bazylii
garść natki pietruszki

Przygotowanie

  1. Warzywa umyj i obierz. Dynię i paprykę pozbaw gniazda nasiennego. Pomidory sparz wrzątkiem i zdejmij skórkę. Cebulę drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. Warzywa pokrój w dość drobną kostkę o podobnych rozmiarach. Natkę pietruszki i listki bazylii opłucz pod bieżącą wodą i posiekaj.
  3. W garnku rozpuść masło klarowane. Podsmaż (lub podduś dodając do masła kilka łyżek wody – w wersji dla niemowląt) przez chwilę cebulę i czosnek, do momentu aż poczujesz ich zapach.
  4. Wrzuć pozostałe warzywa, oprócz pomidorów, i podduś je pod przykryciem z niewielką ilością wody, przez ok. 5-10 minut.
  5. Zalej warzywa pomidorami i dodaj przyprawy. Gotuj całość jeszcze ok. 20 minut. Pod koniec gotowania dodaj natkę pietruszki i listki bazylii.
  6. Jeśli sos jest nadal zbyt rzadki jeszcze chwilę pogotuj.

Spróbuj też innych przepisów

Tabela wartości odżywczych

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
cebula257.80.30.11.8
dynia100281.30.34.9
papryka22070.42.90.415.8
cukinia15019.52.10.34.7
pomidor80012882.429.6
czosnek57.20.301.6
masło klarowane20179.60200
SUMA1320440.514.923.558.4

Tabela wartości odżywczych dla 100 g

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
cebula2.30.7000.2
dynia9.12.50.100.4
papryka206.40.301.4
cukinia13.61.80.200.4
pomidor72.711.60.70.22.7
czosnek0.50.7000.1
masło klarowane1.816.301.80
SUMA120401.325.2

3 thoughts on “Sos pomidorowy z mnóstwem warzyw

    1. Mogą być i takie i takie. Zwykle mam na myśli suszone, świeże zazwyczaj dodatkowo oznaczam, żeby było wiadomo, że to o nie chodzi, ale i tak można je zastąpić suszonymi 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*