Przed pierwszą imprezą urodzinową mojego młodszego synka szukałam inspiracji na tort. Ponieważ miał to być mój pierwszy tort w życiu na początku zakładałam, że będę się trzymała jakiegoś przepisu. Poprosiłam więc Was o pomoc w znalezieniu fajnego przepisu i dostałam mnóstwo ciekawych podpowiedzi i wskazówek, za które jeszcze raz dziękuję! Ale nie byłabym sobą, gdybym jednak coś nie pokombinowała 🙂
Najbardziej przypadł mi do gustu pomysł, żeby zamiast tradycyjnego biszkoptu zrobić ciasto dyniowe. I tak też zrobiłam 🙂 Zmodyfikowałam nieco swój własny przepis na ciasto dyniowe, który już od dawna jest na blogu. Krem zrobiłam na bazie śmietanki i serka mascarpone, posłodziłam go bananami i dodałam jeszcze kakao. Wyszedł pycha 🙂 Zrobiłam też powidła śliwkowe jako dodatkową warstwę. A wierzch tortu posypałam wiórkami z gorzkiej czekolady (starszak nie uznaje tortów bez wiórków 🙂 ).
Podsumowując – tort może jest nieco niestandardowy, ale w smaku – pycha! 🙂
Porcja: 1 tort
Przeznaczenie: dla dzieci po 12 miesiącu życia
Składniki
Powidła śliwkowe
Połówki śliwek bez pestek – 450 g (poza sezonem można użyć mrożonych)
2 kopiaste łyżki miodu – 60 g (opcjonalnie, należy dostosować ilość do słodyczy śliwek)
Ciasto
1 szklanka puree z dyni – 300 g
suszone daktyle – 150 g
2 jajka
2 szklanki mąki pszennej tortowej – 200 g
1/3 szklanki oleju roślinnego – 70 g (ja użyłam rzepakowego)
1/3 szklanki mleka kokosowego – 80 g (można użyć też inne mleko roślinne lub zwykłe)
2 łyżeczki proszku do pieczenia – 7 g
½ łyżeczki sody oczyszczonej – 3 g
½ łyżeczki cynamonu
Krem
Śmietanka 30% – 200 ml
Serek mascarpone – 150 g
2 banany – 220 g
1 łyżka kakao – 3 g
Posypka
5-6 kostek gorzkiej czekolady (najlepiej minimum 75% kakao) – 30 g
Przygotowanie
Wskazówki
Dzień wcześniej przygotuj powidła i ciasto. Na samym początku przygotowań polecam upiec dynię i zrobić z niej puree. Jak? Opisałam poniżej 🙂
Przygotowanie powideł śliwkowych
- Wydrążone i przekrojone na pół śliwki włóż do garnka i podlej niewielką ilością wody.
- Gotuj, aż zgęstnieją do konsystencji dżemu.
- Na koniec, jeśli same w sobie nie są wystarczająco słodkie, posłodź je miodem. Miód dodawaj stopniowo sprawdzając smak.
- Po dodaniu miodu pogotuj jeszcze kilka minut.
Przygotowanie ciasta
- Dynię umyj, przekrój na pół lub na ćwiartki i usuń gniazdo nasienne. Tak przygotowaną włóż do torebki lub rękawa do pieczenia i piecz przez 1 godzinę w 180 stopniach. Po ostudzeniu odetnij skórę, a miąższ odsącz z nadmiaru wody, np. przy użyciu sitka. Następnie zmiksuj miąższ dyni na puree. Jak widzisz dynię należy przygotować z odpowiednim wyprzedzeniem zanim będzie można zrobić ciasto. Kiedy masz już gotowe puree z dyni przejdź do kolejnych kroków.
- Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na co najmniej 10 minut do namoczenia.
- Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę i odstaw na bok.
- Mąkę przesiej do miski i dodaj pozostałe suche składniki: sodę, proszek do pieczenia i cynamon. Wymieszaj całość.
- Daktyle odsącz z wody i zmiksuj je osobno, żeby uzyskać jak najbardziej gładką konsystencję.
- Do drugiej miski przełóż puree z dyni, żółtka, zmiksowane daktyle, mleko i olej. Wszystkie mokre składniki dokładnie ze sobą zmiksuj.
- Do mokrych składników dodawaj stopniowo suche miksując na wolnych obrotach lub szpatułką. Jeśli ciasto jest bardzo gęste i trudno się miesza możesz dodać kilka łyżek mleka.
- Na koniec dodaj do ciasta ubite białka mieszając delikatnie szpatułką.
- Tortownicę o średnicy ok. 22 cm wysmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą.
- Ciasto przelej do tortownicy i wstaw do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika na funkcji z termoobiegiem. Piecz ok. 60 minut, sprawdź patyczkiem czy ciasto się przepiekło.
Przygotowanie kremu
- Mocno schłodzoną śmietankę przelej do miski i ubij na sztywną pianę. Może to chwilę zająć, nie poddawaj się 🙂
- Do ubitej śmietanki dodaj serek mascarpone i zmiksuj całość.
- Banany rozgnieć widelcem, dodaj do kremu wspólnie z łyżką kakao i ponownie zmiksuj całość.
- Włóż krem jeszcze przynajmniej na kilkanaście minut do lodówki.
Złożenie tortu
- Ciasto dyniowe przekrój na pół.
- Na dolną część ciasta nałóż połowę porcji powideł śliwkowych.
- Na powidła nałóż warstwę kremu.
- Nałóż drugą część ciasta.
- Wierzch ciasta posmaruj drugą częścią powideł.
- Na powidła i na boki ciasta nałóż resztę kremu i rozsmaruj równomiernie po całości.
- Zetrzyj na tarce gorzką czekoladę i obsyp wiórkami tort. Gotowe!
Spróbuj też innych przepisów
Tabela wartości odżywczych
Produkt | Ilość [g] | Kalorie [kcal] | Białko [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] |
---|---|---|---|---|---|
śliwki | 450 | 207 | 2.3 | 1.4 | 54 |
miód pszczeli | 60 | 198.6 | 0.2 | 0 | 47.9 |
dynia | 500 | 140 | 6.5 | 1.5 | 24.5 |
daktyle suszone | 150 | 435 | 3 | 0.6 | 98 |
jajko kurze całe | 110 | 151.8 | 13.6 | 10.9 | 0.8 |
mąka tortowa pszenna | 200 | 700 | 24 | 3 | 146 |
proszek do pieczenia | 7 | 3.6 | 0.1 | 0 | 0.8 |
mleko kokosowe | 80 | 40 | 0.1 | 1.5 | 4.8 |
olej rzepakowy | 70 | 629.3 | 0 | 70 | 0 |
banan | 220 | 213.4 | 2.4 | 1.1 | 51.9 |
śmietanka 30% tłuszczu | 200 | 580 | 4.6 | 60 | 6.8 |
ser mascarpone | 150 | 682.5 | 8.9 | 69 | 3.2 |
naturalne kakao | 3 | 9.1 | 0.7 | 0.3 | 0.4 |
czekolada gorzka 75% kakao | 30 | 177 | 2.1 | 14.4 | 8.1 |
SUMA | 2230 | 4167.3 | 68.5 | 233.7 | 447.2 |
Bardzo lubię Twój blog. Ten przepis jest w kolejce do przygotowania 🙂 Szkoda, że nie dodajesz więcej zdjęć. I tęsknię za cyklem „menu na dziś”…
Pozdrawiam
Dziękuję 🙂 ten cykl jeszcze wróci, może w nieco zmienionej formie 🙂 tymczasem skupiłam się na relacjonowaniu postępów z rozszerzenia diety młodszego synka, ale skończył już roczek więc niedługo będzie znowu więcej menu dla starszakow 🙂
Nasz jesienny torcik na roczek wykonaliśmy z tego przepisu. Babcia nawet pochwaliła „o nie sądziłam że Wasz wymyślny tort bez cukru może być taki smaczny”.
Dziękujemy za przepis i polecamy 🙂
Bardzo się cieszę, że się sprawdził i smakował nawet tym co wątpili 🙂 Wszystkiego najlepszego dla solenizanta!
Zastanawiam się na tym tortem na chrzest🤔 Od długiego czasu myślę nad nim czy mu podołam 😏gdyż kucharką dobra to ja nie jestem ale mimo to chciałabym tort zrobić sama. Na ile porcji jest tort wykonany przez Cb mniej więcej? Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź
Moje pierwsze podejście skończyło się małym zakalcem, ale i tak wszystkim smakowało 🙂 Tort jest średnicy 22 cm, ilość porcji zależy od tego jakiej wielkości kawałki pokroisz 🙂 U nas w 6 dorosłych osób i 2 maluchów zjedliśmy chyba ok. połowy.