Twarożek ze szczypiorkiem (raczkujac.pl)

Twarożek ze szczypiorkiem

Dzisiaj prosta przekąska, idealna na kanapkę dla malucha. Twarożek ze szczypiorkiem to dodatek do kanapek, który zresztą sama też uwielbiam 🙂

Zgodnie z aktualnymi zaleceniami specjalistów twaróg można podawać, tak jak większość produktów, od początku rozszerzania diety, po 6 miesiącu. Dlatego twarożek można dać do spróbowania już i takiemu maluszkowi, np. na łyżeczce. Kiedy dokładnie wprowadzicie go do diety malucha zależy od Was.

Mleko podane w przepisie polecam dodać takie, jakie stosujecie na co dzień w diecie maluszka.

Porcja: 32 g

Przeznaczenie: dla dzieci po 8 miesiącu życia (dlaczego?)

Składniki

1 łyżka twarogu (najlepiej pełnotłustego) – 20 g
1 łyżka mleka (modyfikowanego, roślinnego lub zwykłego) – 10 g
½ łyżeczki szczypiorku – 2 g

Przygotowanie

  1. Twarożek rozgnieć widelcem i wymieszaj z mlekiem.
  2. Szczypiorek opłucz pod bieżącą wodą i drobno posiekaj.
  3. Szczypiorek dodaj do twarożku i całość wymieszaj.
  4. Gotowym twarożkiem posmaruj kromkę chleba z masłem lub podaj go osobno.

Spróbuj też innych przepisów

Tabela wartości odżywczych

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
twaróg2023.43.40.80.7
szczypiorek20.60.100.1
mleko migdałowe103.70.10.30.2
SUMA3227.73.61.11

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*