Dzisiaj prosta przekąska, idealna na kanapkę dla malucha. Twarożek ze szczypiorkiem to dodatek do kanapek, który zresztą sama też uwielbiam 🙂
Zgodnie z aktualnymi zaleceniami specjalistów twaróg można podawać, tak jak większość produktów, od początku rozszerzania diety, po 6 miesiącu. Dlatego twarożek można dać do spróbowania już i takiemu maluszkowi, np. na łyżeczce. Kiedy dokładnie wprowadzicie go do diety malucha zależy od Was.
Mleko podane w przepisie polecam dodać takie, jakie stosujecie na co dzień w diecie maluszka.
Porcja: 32 g
Przeznaczenie: dla dzieci po 8 miesiącu życia (dlaczego?)
Składniki
1 łyżka twarogu (najlepiej pełnotłustego) – 20 g
1 łyżka mleka (modyfikowanego, roślinnego lub zwykłego) – 10 g
½ łyżeczki szczypiorku – 2 g
Przygotowanie
- Twarożek rozgnieć widelcem i wymieszaj z mlekiem.
- Szczypiorek opłucz pod bieżącą wodą i drobno posiekaj.
- Szczypiorek dodaj do twarożku i całość wymieszaj.
- Gotowym twarożkiem posmaruj kromkę chleba z masłem lub podaj go osobno.
Spróbuj też innych przepisów
Tabela wartości odżywczych
Produkt | Ilość [g] | Kalorie [kcal] | Białko [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] |
---|---|---|---|---|---|
twaróg | 20 | 23.4 | 3.4 | 0.8 | 0.7 |
szczypiorek | 2 | 0.6 | 0.1 | 0 | 0.1 |
mleko migdałowe | 10 | 3.7 | 0.1 | 0.3 | 0.2 |
SUMA | 32 | 27.7 | 3.6 | 1.1 | 1 |