Proponuję cykl jesienno-zimowy – środa z dynią 🙂 Tak jak zapowiadałam mam dużo przepisów z dynią do podzielenia się z Wami, ale nie chciałabym przez najbliższy miesiąc wrzucać na bloga samych propozycji z dynią 😀 Doszłam do wniosku, że jeden przepis tygodniowo to będzie optymalna częstotliwość, żeby Was nie zanudzić, a jednak stopniowo te przepisy udostępniać. Zgadzacie się ze mną, że to dobry pomysł? Czy to jednak za często? A może za rzadko? 🙂
Dzisiejsza propozycja to pożywna i gęsta zupka dyniowa ze schabem. Mam nadzieję, że zostanie doceniona przez Wasze maluchy. Wnioskując po pustym talerzu mojego synka zakładam, że wyszła całkiem nieźle 🙂
Porcja: ok. 210 g
Przeznaczenie: dla dzieci po 10. miesiącu życia
Składniki
kawałek dyni – 60 g
wieprzowina, schab – 25 g
1/3 marchewki – 20 g
1/4 ziemniaka – 20 g
kawałek pietruszki – 10 g
1,5 łyżki ryżu (polecam jaśminowy lub basmati) – 15 g
1 łyżeczka oliwy z oliwek – 5 g
1 szklanka wody – ok. 200 ml
majeranek – szczypta (opcjonalnie)
1 liść laurowy
świeży koperek (lub natka pietruszki) – 1 łyżeczka
Przygotowanie
Mięso pozbaw tłuszczu, pokrój w kostkę a następnie posyp majerankiem. Warzywa dokładnie umyj i obierz, a dynię dodatkowo pozbaw gniazda nasiennego. Warzywa następnie pokrój w kostkę lub talarki.
Do garnka z gotującą się wodą włóż najpierw mięso razem z liściem laurowym i gotuj pod przykryciem przez ok. 10 minut. Następnie dodaj ziemniaki, marchew, pietruszkę i ryż. Po kolejnych 10 minutach dodaj dynię i gotuj jeszcze całość przez ok. 10 minut. W razie potrzeby podczas gotowania dolej wody. Pod koniec gotowania dodaj koperek. Przed końcem gotowania sprawdź czy warzywa i mięso są miękkie, ewentualnie jeszcze chwilę pogotuj. Pamiętaj, aby z gotowej potrawy wyjąć liść laurowy.
Gotową potrawę w razie potrzeby rozdrobnij widelcem, ale warto zostawić przynajmniej kilka kawałków warzyw do zjedzenia samodzielnie rączką. Na koniec wymieszaj z oliwą z oliwek. Przed podaniem ostudź.
Tabela wartości odżywczych
Produkt | Ilość [g] | Kalorie [kcal] | Białko [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] |
---|---|---|---|---|---|
dynia | 60 | 16.8 | 0.8 | 0.2 | 2.9 |
wieprzowina, schab | 25 | 33.5 | 4.8 | 1.5 | 0 |
marchew | 20 | 5.6 | 0.2 | 0.1 | 1.7 |
ziemniaki | 20 | 15 | 0.3 | 0 | 3.8 |
pietruszka, korzeń | 10 | 4 | 0.3 | 0 | 1.1 |
ryż jaśminowy | 15 | 52.4 | 1 | 0.1 | 11.7 |
oliwa z oliwek | 5 | 44.1 | 0 | 5 | 0 |
SUMA | 155 | 171.4 | 7.4 | 6.9 | 21.2 |