Dzisiaj bardzo prosta i szybka w przygotowaniu zupka. Krem marchewkowy będzie świetnym daniem dla dopiero rozszerzającego dietę malucha lub miłym dodatkiem do drugiego dania dla większego brzdąca.
Porcja: ok. 150 g
Przeznaczenie: dla dzieci po 6. miesiącu życia
Składniki
1 nieduża marchewka – 50 g
1/2 ziemniaka – 40 g
kawałek selera – 30 g
1 łyżeczka oliwy z oliwek – 5 g
1 szklanka wody źródlanej
koperek (świeży) – szczypta (opcjonalnie)
Przygotowanie
Warzywa obierz i dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Następnie pokrój w słupki lub talarki. W garnku nastaw wodę. Warzywa wrzuć do wrzątku i gotuj pod przykryciem przez ok. 20 minut. W razie potrzeby podczas gotowania dolej wody. Pod koniec gotowania dodaj koperek i oliwę z oliwek. Całość zblenduj do konsystencji kremu. Przed zmiksowaniem możesz odłożyć pojedyncze kawałki warzyw (w słupkach) do zjedzenia samodzielnie rączką. Podawaj ostudzone.
Spróbuj też innych przepisów
Tabela wartości odżywczych
Produkt | Ilość [g] | Kalorie [kcal] | Białko [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] |
---|---|---|---|---|---|
marchew | 50 | 14 | 0.5 | 0.2 | 4.3 |
ziemniaki | 40 | 30 | 0.7 | 0.1 | 7.6 |
seler korzeniowy | 30 | 5.4 | 0.5 | 0.1 | 2 |
oliwa z oliwek | 5 | 44.1 | 0 | 5 | 0 |
SUMA | 125 | 93.5 | 1.6 | 5.3 | 13.9 |