Zupka dyniowa z indykiem (raczkujac.pl)

Zupka dyniowa z indykiem

Dynia to świetne warzywo, jedno z moich ulubionych. Moim zdaniem to fajny pomysł na jedno z pierwszych warzyw podczas rozszerzania diety niemowlaka. Jest słodka i łagodna w smaku, więc łatwo akceptowana przez małych smakoszy. Mój synek polubił dynię od razu i do tej pory chętnie wraca do niej w różnych postaciach.

Dzisiejsza propozycja to zupka dyniowa z indykiem. Ze względu na porcję i ilość mięsa danie w całości sugeruję podawać po 8. miesiącu.

Porcja: ok. 200 g

Przeznaczenie: dla dzieci po 8. miesiącu życia

Składniki

kawałek dyni – 70 g
indyk, pierś bez skóry, surowa – 20 g
1/2 marchewki – 30 g
1/2 ziemniaka – 40 g
kawałek pietruszki – 10 g
1 łyżeczka kaszy manny – 5 g
1 szklanka wody – ok. 200 ml
1/2 łyżeczki oliwy z oliwek – 3 g

Przygotowanie

Mięso pozbaw tłuszczu i pokrój w drobną kostkę. Warzywa obierz, umyj i pokrój w słupki, talarki lub kostkę. Dynię pozbaw gniazda nasiennego, obierz i pokrój w kostkę.

W garnku zagotuj wodę. Jako pierwsze do garnka włóż mięso i gotuj przez ok. 5 minut. Następnie wrzuć do garnka marchew, ziemniaki i pietruszkę i gotuj przez 10 minut. Po upływie tego czasu dodaj dynię i gotuj jeszcze całość przez 10 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania dodaj kaszę mannę.  W razie potrzeby podczas gotowania dolej wody.

Gotową zupę możesz zmiksować, ale polecam  zostawić przynajmniej kilka kawałków warzyw, aby maluch mógł je zjeść osobno (a przynajmniej się nimi pobawić 🙂 ).  Jeśli zupka jest zbyt rzadka gotuj jeszcze przez chwilę do uzyskania odpowiednio gęstej konsystencji. Po ugotowaniu wymieszaj z oliwą z oliwek. Przed podaniem ostudź.

Spróbuj też innych przepisów

Tabela wartości odżywczych

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
dynia7019.60.90.23.4
indyk, pierś bez skóry, surowa2017.640.20
marchew308.40.30.12.6
ziemniaki40300.70.17.6
pietruszka, korzeń1040.301.1
kasza manna517.10.603.6
oliwa z oliwek326.4030
SUMA178123.16.83.618.3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*